Welke type SSD? mSATA, M.2 ngff en SATA SSD schijven.

De standaard: 2.5″ SATA SSD of HDD

Tegenwoordig kun je steeds meer verschillende SSD’s vinden in verschillende formaten. Maar het meest gebruikelijke is de 2.5″ laptop formaat. Dat is ook het formaat wat in de meeste laptops zit. Bij bijna alle laptops hebben de 2.5″ harde schijven of SSD’s ook een SATA aansluiting (alleen hele oude laptops hebben nog een IDE aansluiting). Koop je een SSD voor je laptop dan heb je dus in bijna alle gevallen een 2.5″ SATA SSD nodig. Deze type SSD zie je dan ook in de beste verkochte lijsten staan. Bekende modellen zijn bijv. Samsung 850 EVO, Kingston SSDnow, Crucial BX100. De maximale doorvoersnelheid van deze type is SATA-600 (6 Gbit/s, 600 MB/s), wat voor bijna alle werkzaamheden meer dan voldoende is. In de HDD Caddy past ook alleen een 2.5″ laptop formaat harde schijf of SSD met een SATA aansluiting. De aansluiting in de HDD Caddy is een 22-pins aansluiting wat overeenkomt met een 2.5″ SSD of HDD. De HDD Caddy ondersteunt alle SATA snelheden.
SATA

De mSATA SSD, mini SATA SSD

De mSATA schijfjes zijn een stuk compacter dan de standaard 2.5″ SATA SSD of HDD. De formaat is gebaseerd op mini wifi kaartjes. Het is bijna de helft kleiner dan de 2.5″ SATA SSD of HDD. Doordat de formaat kleiner en de aansluiting is aangepast, past deze type SSD niet in de HDD Caddy. Wel kun je uiteraard met behulp van een conversie adapter deze aansluiten in de HDD Caddy. In bijna alle gevallen is het toch handiger om een 2.5″ SSD of HDD te kopen aangezien deze dan ook meteen past in de HDD bay van je laptop. Wanneer heb je een mSATA SSD nodig? Eigenlijk komt het niet zo vaak voor dat je een mSATA SSD nodig hebt. Om deze te kunnen aansluiten heb je een mSATA slotje nodig op je moederbord van je PC of laptop. Een losse slot komt echter niet zo vaak. Deze slot wordt vaak gebruikt voor je wifi kaart. Af en toe worden deze wel gebruikt bij Ultrabooks (zeer platte laptops zonder dvd-speler). Je kunt deze dan upgraden voor een betere of grotere mSATA SSD. Qua prestaties is er eigenlijk geen verschil met een reguliere SATA SSD. Echter een reguliere SATA SSD heeft vaak wel iets betere schrijf en lees snelheden.
mSATA

M.2 NGFF SSD SATA & PCI-E

Vrij nieuw op de markt is de M.2 NGFF (Next Generation Form Factor). Deze SSD is een verbetering van de mSATA, voor meer opslag op dezelfde oppervlakte. Interessant aan de M.2 NGFF is dat er types zijn die SATA ondersteunen en types die PCI-E ondersteunen. De SATA type van dit model kun je alleen met behulp van een 2.5″ conversie behuizing adapter gebruiken met de HDD Caddy. Echter in dit geval zijn de prestaties niet beter dan de standaard 2.5″ SATA SSD, omdat PCI-E niet ondersteunt wordt als je deze omzet naar een SATA aansluiting. De maximale doorvoersnelheid van SATA3 (ook wel SATA-600, 6 Gbit/s, 600 MB/s), deze is dus niet beter dan de bovenstaande SSD. Maar met PCI-E kan dat 4x sneller zijn namelijk PCI-e 3.0 x4 @ 2.500/1.500MB/s. Om deze M.2 NGFF SSD PCI-E aan te kunnen sluiten heb je echter een PCI-E (M-Key) slot nodig op je moederbord. Deze vind je niet zo gauw op een laptop. Een voorbeeld van een M.2 NGFF SSD (M-key) op een laptop is de nieuwe MacBook Pro retina 2015. Vreselijk duur maar hardware technisch wel vooruitstrevend. Echter een M.2 NGFF is voor de meeste gebruikers overkill, en meer bedoeld voor professionals die dagelijks intensief bestanden verwerken.

Bij de M.2 SSD heb je te maken met verschillende maten. De M.2 SSD is verkrijgbaar in bijv. 42mm en 80mm langs. In sommige laptops passen alleen 42mm M.2 SSD. Daarnaast is er een verschil tussen SATA, PCIe x2 en PCIe x4. De M.2 slots die SATA en PCIe x2 ondersteunen heten ook wel B-Key. M.2 slots die alleen PCIe x4 ondersteunen heten ook wel M-key. Een M.2 SSD PCIe x4 werkt dus niet in een B-key slot!
m.2 ngff SSD


HDD Caddy nodig voor het vervangen van je laptop dvd drive voor extra HDD of SSD?
kiesjelaptopmerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.