Welke HDD Caddy heb ik nodig voor mijn laptop?

17 Inch laptops hebben een zogenaamde dual hard drive optie waarbij er twee hardeschijven geplaatst kunnen worden in de laptop dankzij het grotere formaat. Bij de meeste laptops is dat helaas niet zo. Dankzij HDD Caddy kunnen wij deze optie toevoegen aan de meeste laptops met een DVD of BluRay speler. Met HDD Caddy vervang je de DVD of BluRay speler voor een tweede harde schijf. Zodoende kun je hiermee intern de opslagruimte van je laptop verhogen zonder dat je daarvoor losse externe hardeschijven mee moet sjouwen.

Aan de rechterkant van deze pagina zie je een lijst met merken. Per merk en model kun je een geschikte HDD Caddy vinden. Staat jouw merk / model laptop er niet tussen dan kun je ons gerust een email sturen (info@hddcaddy.nl) en wij zullen jouw de link geven van de geschikte HDD Caddy voor je laptop.

HDD Caddy nodig voor het vervangen van je laptop dvd drive voor extra HDD of SSD?
kiesjelaptopmerk

SATA converters
Een voorkomend probleem die je ook via forums kunt vinden is het herkennen van de tweede harde schijf of SSD via een HDD Caddy met universele SATA of PATA converter. Dit komt omdat sommige BIOS (“software” dat met Windows of OS X communiceert hoe de hardware werkt) van laptop fabrikanten niet 100% werken met een HDD Caddy omdat destijds een tweede harde schijf geen optie was. Problemen die voordoen zijn bijvoorbeeld:
– Anders dan bijvoorbeeld een optische speler heeft een HDD Caddy geen klepje dat open en dicht gaat, normaliter geeft een DVD of BR-speler dit signaal door zodat de BIOS “weet” dat hij verder kan met lezen van de schijf. Als dit signaal op “open” blijft staan, wordt de harde schijf in de HDD Caddy niet gelezen.
– Gerelateerd aan het bovenstaande probleem kunnen sommige laptops wel werken met een tweede harde schijf maar onstaat er wel onnodig extra processor verbruik doordat het signaal niet afgesloten wordt. Hierdoor kan de laptop warmer worden en meer stroom verbruiken.
– Bij PATA converters kun je niet twee harde schijven of SSD’s op master hebben. Vroeger kon je de PATA harde schijf handmatig met een jumper op slave zetten. Dit kan echter niet met SATA harde schijven. Met twee schijven op master, zal de laptop niet doorstarten naar Windows.

Om deze problemen te voorkomen moet de SATA of PATA converter board aangepast worden.

DVD aansluiting
Een ander punt is de interface compatibilteit van de optical drive. Over het algemeen worden de SATA en PATA(IDE) technieken gebruikt.
De fysieke interface kan echter verschillen. Dit betekent dat de data uitwisseling volgens de SATA en PATA elektronische interface gaan maar de fysieke connectie is aangepast, zodat je bijvoorbeeld een dvd-speler van een Sony laptop niet in een Lenovo laptop kunt steken. Dit leverde problemen met universele SATA of PATA interface. De PATA aansluiting is de voorganger van SATA en is qua theoretische overdrachtssnelheid beperkt tot 33, 66, 100 en 133 MB/s.  De SATA aansluiting kan veel hogere overdrachtssnelheden halen namelijk respectievelijk 150MB/s, 300MB/s en 600 MB/s. Deze drie snelheden zijn ook wel bekend als SATA1 (1.5 Gbit/s), SATA2 (3.0 Gbit/s) en SATA 3 (6 Gbit/s). Gbit/s wordt ook wel eens Gigabit genoemd.

Maten en aanpassingen
HDD Caddies heb je in verschillende maten zoals 7mm, 9.5mm en 12.7mm. Fysiek pasten deze in de meeste bestaande modellen. Voor een aanzienlijk deel laptops van verschillende fabrikanten worden propriety DVD of BR-spelers gebruikt. Dit betekent dat deze niet in andere laptop passen en daarvoor ook de nodige aanpassingen hebben.
– Dit kan zijn; een frontje dat als geheel vast zit aan de optische speler en niet los kan worden gemaakt
– Frontje met aparte bevestigingspunten anders de standaard. Universele HDD Caddy gebruiken een standaard maat voor het monteren van de originele DVD-voorkantje.
– Ejector sluiting een onderdeel is van de gehele optische speler
– Bevestigingshaken die vast zitten aan de optische speler

Kun je jouw laptop niet op onze website vinden? Je kunt dan ons een mail sturen met het model van je laptop naar info@hddcaddy.nl

Kies je laptop:

Asus
Acer
Apple | Macbook Pro & iMac
BTO/Clevo
Compal
Dell
Fujitsu
HP
IBM-Lenovo
Lenovo
MSI
Medion
Mecer
Packard Bell
Panasonic
Samsung
Sony
Toshiba
Of zoek in onze HDD Caddy shop.

Stap 1. Haal de DVD-speler uit de laptop

Bij de meeste laptops is er aan de onderkant een “lock” schroefje die de dvd-speler vasthoudt. Zie bijvoorbeeld onderstaande video (links):

In andere gevallen zit het “lock” schroefje onder het keyboard, zie video (rechts). Het keyboard moet je dan zelf ook los schroeven of eraf klikken.


Passende caddies voor bepaalde laptops

Voor een aantal laptops zijn er speciale HDD Caddies. Dit zijn caddies inclusief een aangepast SATA board voor het volledig functioneren van een tweede hardeschijf. Ook de caddies zijn voor zien van een bijbehorend dvd-frontje en evt. bevestigingshaken. Deze caddies kunnen 1-op-1 verwisseld worden met de interne dvd-speler.
HDD Caddy voor de Dell E6400/E6500 M4400/M4500
HDD Caddy voor de Dell E6420 E6520 E6320
HDD Caddy voor de HP Elitebook 8560p
HDD Caddy voor de HP Elitebook 8560w 8570w 8760w
HDD Caddy voor de HP Probook 6440b, etc. Elitebook 8440p, etc. 
HDD Caddy voor de HP Probook 6560b 6565b 6570b  
HDD Caddy voor de ThinkPad T60 T61 T60p T61p  


Overzetten originele dvd-voorkantje op de HDDCaddy


Het overzetten van een frontje op een HDD Caddy voor de HP G72.

hp
Voorbeeld: HP G72 laptop met het dvd-frontje los van de dvd-drive en overgezet op de 12.7mm SATA Universele HDD Caddy.

4 gedachten over “Welke HDD Caddy heb ik nodig voor mijn laptop?

  1. Is dit idee Ook te gebruiken op een Macbook Pro A1286 , Early 2011 model?
    En hoe zit het met de Koeling , en misschien een rare vraag maar kan het moederbord het aan. En hoe zit het met de garantie ?

    • Beste Tjin, HDDCaddy is een (lege) case voor een hardeschijf. Je kunt naar wens verschillende grootte harde schijven plaatsen (bijv 80GB of 750GB).

      • ah, ik dacht al met die prijs :p, ik was in de war doordat er al een schijf in de meeste plaatjes zat

Gesloten voor reacties.