Wachten op een draaiende harde schijf (spinning up/down probleem)

Soms kun je merken wanneer de harde schijf in de HDD Caddy aan het werk is. De harde schijf is dan voelbaar aan het draaien. Wanneer de harde schijf niet actief wordt gebruikt kun je een spinning down voelen, de harde schijf gaat minder hard draaien. Wanneer je een bestand aanroept die op de harde schijf zit dan kun je de harde schijf weer voelbaar draaien, hij gaat harder draaien (spinning up). Een duidelijk geval is dat bij het opstarten van je laptop. Soms kun je het ook horen. Vooral oude harde schijven hebben nog duidelijke hoorbare mechanische geluiden bij het opdraaien.

Bij sommige schijven wordt de spin down al snel aangeroepen om batterij te besparen. Dit zit bijv. ingebouwde in de firmware van de zogenaamde energie-zuinige harde schijf. Dit kan soms als vervelend ervaren worden omdat je soms moeten wachten totdat de harde schijf volledige op zijn capaciteiten werkt. Het aanroep van een bestand op deze harde schijf kan dus enige vertraging hebben. Een oplossing is om dat harde schijf niet onnodig te laten afdraaien maar dat deze actief paraat staat om je het aanleveren van bestanden wanneer deze aangeroepen worden of als je een bestand moet opslaan. Het continu afdraaien en opdraaien van een harde schijf is op de lange termijn ook minder goed voor je harde schijf. Het liefst willen wij dat deze op een continu vaste snelheid draait om slijtage te minimaliseren.
Om dit te kunnen doen maak je een batch file aan in kladblok met de volgende code:

Sla het bestand op als spinning.bat (let op d: is de letter van de harde schijf. Wijs een andere letter toe als je harde schijf niet op d: zit)

Ga naar taken planner in Windows en maak een nieuwe taak aan om dit bestand (spinning) te draaien (opnieuw opstarten op 5 of 10 minuten).  Deze taak schrijft een text bestand om 5 of 10 minuten en schrijft het elke keer opnieuw. Om deze taak uit te voeren wordt wel een CMD terminal of scherm geopend. Dit willen wij dus verbergen zodat het proces op de achtergrond draait. Maak een bestand aan met kladblok met de volgende code:

Sla het bestand op als background_spinning.vbs. Gebruik vervolgens dit bestand in de taken planner. Op deze manier voorkom je dat de harde schijf steeds in idle mode / stilstand valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.