USB 3.1 Gen 2 vs SATA3, externe SSD schijven met snellere aansluiting!

Een van de voordelen van HDDCaddy is dat een harde schijf of SSD direct via de SATA aansluiting kan aangesloten worden. Een SATA aansluiting bij de dvd-drive is vaak sneller dan de USB aansluiting in je laptop. De meeste moderne laptops hebben USB 3.0 poorten en de SATA aansluiting in deze laptops zijn vaak van het type SATA3.

Een USB 3.0 heeft in theorie een max. doorvoersnelheid van 500 mb/s en SATA3 heeft een max. doorvoersnelheid van 600 mb/s. Echter in praktijk is USB 3.0 vaak nog een beetje langzamer vanwege de USB controller en communicatie via de CPU. Een SATA aansluiting verbindt de schijf ‘direct’ met de computer.

Voor harde schijven maakt dit verschil snelheid niet uit omdat een harde schijf de max. doorvoersnelheid van USB 3.0 niet eens volledig kan benuttigen (te langzaam, schommelt meestal rond de 150mb/s). Dit is een ander verhaal voor Solid State Schijven, SSD’s. SSD’s kunnen de volledige 600 mb/s behalen en worden dus gelimiteerd door USB 3.0.

Nieuwere laptops komen nu met USB 3.1 GEN 2. Vaak in de vorm van een nieuwe USB aansluiting, genaamd USB Type C. Dit is een kleinere USB aansluiting. De nieuwe USB 3.1 GEN 2 heeft een theoretische doorvoersnelheid van 1250 mb/s. Een SATA SSD kan hiermee zijn volledige snelheid gebruiken, extern via je je laptop. De nieuwere laptops komen vaak ook echter zonder dvd-drive dus een snellere externe aansluiting is erg handig.

Nog een kort overzicht:
SATA3 harde schijven: ~ 150 mb/s
SATA3 solid state schijven: ~ 600 mb/s

USB3.0 (USB3.1 gen 1): 500 mb/s (in praktijk echter lager door decoding, meer 300 / 400 mb/s)
USB 3.1 gen 2: 1250 mb/s
SATA3: 600 mb/s


HDD Caddy nodig voor het vervangen van je laptop dvd drive voor extra HDD of SSD?
kiesjelaptopmerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.