Upgrade Small Factor Form (SFF) PC Lenovo ThinkCentre M55 met SSD Crucial M4 en HDD Caddy

De Lenovo ThinkCentre M55 is een Small Factor Form (SFF) PC. Een SFF is een PC desktop kast maar dan een stuk compacter. Ideaal om mee te nemen naar lan parties of als een multimedia PC voor in de woonkamer. Echter de ThinkCentre M55 is een typische kantoor PC, ook wel de concurrent van de bekende Dell optiplex pc’s. In deze how-to upgraden wij een (oude) Lenovo (en IBM) ThinkCentre M55 met een Crucial M4 64GB SSD middels een HDD Caddy. Het is een Core 2 Duo PC met een 160GB hardeschijf.

Hoewel HDD Caddy voornamelijk in laptops wordt gebruikt kan het ook toegepast worden in SFF pc’s. SFF pc’s gebruiken vaak ook de dvd-spelers die in laptop zijn ingebouwd. Je kunt hiervoor dus een HDD Caddy gebruiken als een hardware oplossing voor het uitbreiden van de opslag capaciteit. Voor de ThinkCentre M55 kwamen erachter dat deze dezelfde dvd-speler gebruikt als in de Lenovo ThinkPad R60. We hebben dus de ThinkPad R60 HDD Caddy gebruikt en deze geïnstalleerd in de PC. De dvd-speler van de ThinkCentre M55 gebruikt dezelfde Lenovo interface als die van de Lenovo ThinkPad R60.

We hebben een Crucial M4 64GB SSD in de HDD Caddy geplaatst en deze in de ThinkCentre M55 geplaatst. Deze past goed in de optische bay van de PC en ook de ejector lock werkt op de HDD Caddy. Dit maakt het wisselen van de DVD-drive en de HDD Caddy gemakkelijk.

Nadat de HDD Caddy met SSD is geïnstalleerd kunnen we het systeem opstarten. Even gauw op F1 gedrukt zodat we in BIOS komen. We moeten namelijk nog even de BIOS settings veranderen. We zien gelukkig dat de SSD herkend wordt door de PC. De (oude) ThinkCentre M55 gebruikt nog een oude IDE interface. Onze master drive (device 0) is de oude hardeschijf en de SSD wordt als slave drive herkend. Dat is prima want we gaan nu de boot volgorde veranderen.

In de boot sequence (boot volgorde) kunnen wij de volgorde van de boot devices aanpassen. We willen dat de SSD als eerste schijf opstart want daarop gaan wij het besturingssysteem installeren. De 160GB hardeschijf gaat dan als extra opslag schijf dienen. Het kan zijn dat de slave drive in de excluded list staat. Je kunt deze naar boven halen door deze te selecteren en op de “x” te klikken.

De BIOS staat goed (wel even opslaan voordat je eruit gaat) en we kunnen genieten van een stuk sneller systeem! Hoewel de SSD is aangesloten is op de IDE interface is de maximale overdrachtssnelheid beperkt tot die van de IDE. Dat is natuurlijk jammer want door die beperking heb je niet zoveel profijt bij het overzetten van grote bestanden. Echter de korte toegangstijden van de SSD maakt veel goed. Het besturingssysteem start sneller op, programma’s en bestanden openen stuk sneller!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.