Tips: veilig open schroeven van je laptop of Macbook

Bij de meeste laptops is het installeren van een HDD Caddy redelijk eenvoudig. Onder de laptop zit 1 schroefje die je los kunt draaien en vervolgens schuif je de DVD of BR speler uit de laptop en plaats je de HDD Caddy in de laptop. Voor andere laptops is de installatie van HDD Caddy met een tweede harde schijf iets meer werk. Dit zie je met name bij laptops die een slot-in DVD of BR speler hebben. Bij een slot-in optische speler zit er aan de buitenkant een gleuf waar je een CD, DVD of BluRay in kunt schuiven. Deze slot-in optische speler kan aan de buitenkant vaak niet worden uitgehaald. Voorbeeld daarvan zijn de Macbook Pro, Sony Vaio S13 en S15, en de Samsung NP770Z7E. Om de HDD Caddy in deze laptops te kunnen plaatsen moet hiervoor de behuizing los geschroefd worden.

Verschillende soorten schroefjes
In de meeste laptops worden kleine kruiskop schroefjes gebruikt om de behuizing vast te zetten. Deze schroefjes kun je los draaien met een kleine kruiskop schroevendraaier. In sommige laptops worden ook wel Torx schroeven gebruikt. Dit zijn schroefjes met een ster-vormige kop. De maten van de gebruikte laptop schroefjes kunnen uiteen lopen. De meest gebruikelijke maat van de laptop schroefjes zijn de M2, M2.5 en M3 (nominale diameter van respectievelijk 2, 2.5 en 3). De lengte van de schroefjes kunnen uiteenlopen van 3 tot 10. De schroefjes die in de 15 en 17 inch laptops met plastic behuizing zitten zijn vaak makkelijk los te schroeven doordat ze relatief een grote schroef kop hebben (= makkelijker voor meer grip).

Veilig verwijderen van de schroefjes in de behuizing
Steeds vaker worden kleinere schroefjes gebruikt omdat laptops dunner en compacter worden. Laptops met een aluminium behuizing gebruiken vaak kleinere schroefjes dan de de laptops met een plastic behuizing. De schroefjes die bijvoorbeeld in de Macbooks zitten zijn erg klein. Het nadeel van zulke kleine schroefjes is dat ze; vaak gevoelig zijn voor slijtage aan de schroef kop en moeilijker zijn om los te draaien. In de Macbooks zijn deze schroefjes ook nog eens verzonken in het unibody design. Wat je absoluut wilt voorkomen zijn: schroefjes met een versleten kop. Op deze schroefjes kun je geen grip meer op krijgen met een schroevendraaier. Het los draaien van deze schroefjes is dan ook erg lastig. Om deze uit te kunnen halen heb je een zogenaamde mini screw extractor nodig. Een versleten schroefkop kun je krijgen doordat:

  • Er te weinig kracht is gezet op het schroefje waardoor je slipt en de kruiskop van het schroefje beschadigd
  • Een schroevendraaier met een te grote of te kleine punt die niet goed past in de kruiskop
  • Een schroevendraaier gebruikt waarop je geen grip hebt kunnen zetten
  • Een schroevendraaier niet loodrecht in de kruiskop is gezet.

Om te voorkomen dat je een van de schroefjes in je laptop niet meer uit kunt halen doordat deze kapot is gedraaid moet je om te beginnen een goede schroevendraaier gebruiken. Een goede schroevendraaier is een met een goede grip zodat je voldoende kracht kunt zetten en goede controle hebt; een juiste kruiskop punt die past in het schroefje (meest gebruikelijke is de Philips #00 P00 kruiskop). Wanneer je de schroevendraaier in het schroefje zet, zorg ervoor dat je deze loodrecht hebt geplaatst. Op die manier voorkom je zoveel mogelijk dat je slipt en het schroefje kunt beschadigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.