Probleem installeren HDD Caddy laptop zonder dvd-drive!

Veel nieuwe laptops hebben helaas geen dvd-speler meer. De trend van thin & light ultrabooks is nu de standaard geworden voor veel laptop modellen. De hybride tablet/laptop lijkt de nieuwe definitie te zijn van thin & light.

Laptop met plastic dvd-dummies

Laptop fabrikanten kunnen kosten besparen door ontwerpen opnieuw te gebruiken voor laptops met nieuwe hardware. Op die manier hoeven ze weinig te veranderen in de productie en ontwerp proces. Sommige modellen op de markt lijken dan alsof ze een dvd-drive ingebouwd hebben maar in werkelijkheid zit er een plastic dvd-dummy op de plek waar oorspronkelijk een dvd-speler ingebouwd kon worden. In termen van design is dit uiteraard geen efficient gebruik van ruimte maar door het opnieuw gebruiken van een oud design kan op veel kosten bespaard worden.

laptop-dvd-dummy-nl

Een plastic dvd-dummy is een plastic houder in de vorm van een dvd-speler. De plastic houder doet niks anders dan de ruimte opvullen in de laptop.

Gebruik de ruimte voor iets nuttigs, bijv. een extra harde schijf

Je kunt de plastic dummy houder gebruiken als een geheime compartiment voor je snoep of een kleine usb stick. Toch blijft het zonde om de ruimte niet te gebruiken voor iets beters. Je kunt de lege ruimte eigenlijk gebruiken om alsnog een dvd-speler in te bouwen maar je kunt uiteraard ook een HDD Caddy plaatsen voor een extra schijf. Je hebt hierdoor meer ruimte voor opslag, evt. gebruiken voor een dual boot systeem, het maken van back-ups of het opzetten van een raid system.

Missende SATA kabel of poort

Helaas hebben sommige laptop fabrikanten op iets meer bespaard dan de dvd-speler. Om een dvd-speler of HDD Caddy aan te sluiten heb je een SATA aansluiting nodig. SATA wordt vaak gebruikt voor opslag of multimedia apparaten (het is een snelle aansluiting met directe communicatie op het moederbord in tegenstelling tot USB). Meeste laptops hebben twee SATA aansluitingen, een zit in de ruimte van de harde schijf en de tweede zit bij de ruimte van de dvd-speler. Helaas wordt de tweede SATA aansluiting soms weggelaten zoals bij Lenovo laptops.

sata-optical-drive-connector

Het gaat meestal maar om een simpele flat cable met een optical drive SATA connector zoals in de afbeelding te zien is. Deze kabels zijn helaas los moeilijk verkrijgbaar en kun je vaak kopen als een onderdeel dat is verwijderd uit een andere laptop. Vaak kun je ze wel kopen via Amerika of China via websites als eBay en Amazon. Je kunt zoeken op cable sata optical drive connector. De kabel zelf is niet duur en kost hoogstens een paar dollar of euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.