Partities (systeem- en boot partities) verwijderen via computerbeheer

Als je jouw laptop hebt ge-upgrade met een SSD dan kun je de oude harde schijf gebruiken als extra opslag. Als deze oorspronkelijk was gebruikt als primaire schijf dan heb je waarschijnlijk ook nog de oude partities op deze schijf staan. Voor je bestandenbeheer is het efficiënter als je de ongebruikte partities samenvoegt tot 1 grote partitie. Partities verwijderen en aanmaken kan gemakkelijk in computerbeheer van Windows. Er zijn wel uitzonderingen, systeem- en boot partities kun je niet zomaar verwijderen via computerbeheer. Dat moet je doen via Diskpart.

“Normale” partities verwijderen en aanmaken in computerbeheer

1. Ga naar Control Panel (configuratiescherm)
2. Ga naar Administrative Tools
3. Ga naar Computer Management
4. Ga naar Disk Management (schijfbeheer)
Met rechtermuisknop kun je de partities bewerken. Je merkt dan ook dat de systeem- en bootpartities niet zijn te verwijderen.

disk management

“Beveiligde” partities verwijderen via Diskpart

1. Start Command Prompt Window op via cmd. In Windows 7 & 8: start menu en type “CMD” en druk op enter.
2. type “diskpart” en druk op enter
3. type “list disk” en druk op enter
4. type “select disk #” (vervang # met het juiste getal, let op wees voorzichtig)
4a. controleer of de juiste disk is geselecteerd bij nogmaals “list disk”. De geselecteerde disk zal aangegeven zijn met een asterisk *
6. Let op; deze handeling verwijdert alles wat op deze schijf staat. Type “clean” enter
7. type “exit” om uit Diskpart te gaan
8. Je schijf is nu leeg en kan opnieuw gepartitioneerd worden!

disk part list disk

Foutmelding bij Diskpart.

Diskpart kan aangeven dat je een schijf niet kunt cleanen omdat het niet is toegestaan om een schijf/volume te wissen die op het moment wordt gebruikt door het besturingssysteem of een onderdeel daarvan is. Als dat klopt dan is het niet verstandig om deze te cleanen omdat je dan (grote) fouten kunt krijgen in je WIndowsinstallatie. Controleer dus of je de juiste schijf hebt geselecteerd.

Weet je zeker dat deze partitie weg mag zonder dat fouten onstaan in je Windowsinstallatie. Bijvoorbeeld de partitie staat op een nieuwe externe of tweede schijf die niet gebruikt wordt door je huidige Windowsinstallatie. Dan kun je het cleanen forceren.

Je kunt de partitie weghalen door tijdelijk Windows op te starten vanuit een ander medium.

– Bijvoorbeeld met een Windows installatie dvd of
– Windows usb stick (instructies hier: https://support.microsoft.com/nl-nl/help/15088/windows-10-create-installation-media)

Je laadt vervolgens Windows via dit medium (selecteer in BIOS dat je de laptop/PC wilt opstarten vanaf de cd-speler of USB stick) en start dan Command Prompt op (meestal via repareren computer > troubleshoot > geadvanceerde opties > opstarten command prompt. Daar voer je vervolgens de fdisk instructies uit.


HDD Caddy nodig voor het vervangen van je laptop dvd drive voor extra HDD of SSD?
kiesjelaptopmerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.