Oude laptop upgraden met SSD of nieuwe kopen?

Is je laptop te traag of is deze al weer een paar jaartjes oud? Dan is het begrijpelijk dat je twijfelt of je moet overstappen naar een nieuwe laptop. Vooral aan het einde van de zomervakantie komen fabrikanten met aanbiedingen van laptops en PC’s. Hiermee hopen ze twijfelaars over de streep te trekken.

Oude laptop met SSD upgraden

Bij een traag lopende laptop wordt vaak het advies gegeven om een nieuwe frisse installatie te doen of de laptop up te graden met een SSD in combinatie met HDD Caddy. Dankzij de eigenschappen van SSD kan de laptop merkbaar beter presteren. Programma’s starten sneller op, reageren sneller en het lezen/schrijven van bestanden gaat allemaal een stuk vlotter.

Financieel

Upgraden van je oude laptop met een SSD is financieel aantrekkelijker. Een 120GB SSD is meestal al voldoende voor een complete Windows installatie en programma’s. Een 120GB SSD kost ongeveer tussen de 50 – 80 euro. Extra bestanden of programma’s kunnen dan bijvoorbeeld op een harde schijf worden opgeslagen.

De overstap naar een nieuwe laptop klinkt financieel minder aantrekkelijk maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Is je oude laptop nog in goede staat? Dan kun je deze bijvoorbeeld via Tweakers vraag/aanbod of via Marktplaats voor een goed bedrag kwijt. Afhankelijk van het model en de markt kan het soms aantrekkelijker zijn om het op dat moment te verkopen in plaats van nog eventjes te wachten.

Prestaties en houdbaarheid

Het RAM geheugen en harde schijf kunnen bij de meeste laptops makkelijk geupgrade worden. De andere onderdelen moederbord, CPU en videokaart zijn vaak niet vervangbaar. Een SSD upgrade verlengt de houdbaarheid van je laptop. Na 1-2 jaar kan het zijn dat je CPU niet snel genoeg is, je videokaart niet adequaat en het RAM geheugen opereert op een te lage snelheid. Een SSD upgrade is desondanks een relatief beperkte hardware upgrade (maar met een relatief grote impact).

Features van nieuwe hedendaagse laptops

Een nieuwe laptop bevat vaak ook meer en nieuwe eigenschappen die niet aanwezig zijn op een oudere laptop. Denk bijvoorbeeld aan USB-C aansluiting, Thunderbolt, USB 3.1, DisplayPort aansluiting, vingerafdrukherkenning, IPS display, FullHD of zelfs QHD (3200×1800) resolutie, touch scherm, verlicht toetsenbord, bluetooth, WIFI 5g, etc.

Ook hebben sommige nieuwe laptops een SSD ingebouwd, die veel sneller opereert dan de SSD upgrade die je in een oude laptop kunt bouwen. Het gaat dan om een PCIe SSD. Oude laptops (zelfs tot 2015) hebben vaak alleen maar een SATA aansluiting. De snelste SATA aansluiting laat max. 600mb/s. Een PCIe kan max. 4000 MB/s toelaten. Dat is dus veel sneller.

Accuduur van nieuwe laptops zijn dankzij nieuwe energie zuinige chipsets en CPU veel beter geworden.

Design; nieuwe laptops zijn dunner en lichter geworden. Dit komt onder andere door het weglaten van de dvd-speler en verbeterde behuizing. Hiermee kunnen de onderdelen effectiever in een dunnere behuizing worden geplaatst. Ook zijn sommige primaire onderdelen zijn kleiner geworden zoals de CPU en SSD.

SSD upgrade of nieuwe laptop kopen?

De nieuwere laptops van 2016/2017 zullen qua hardware een stuk moderner worden door een aantal primaire veranderingen: het weglaten van de dvd-speler, gebruik van ingebouwde SSD modules, veel langere accuduur, stiller, FullHD display wordt de standaard, en dunner en lichter.
Het upgraden van een oude laptop is beperkt tot het ram geheugen en de harde schijf naar SSD toe. Beide zijn relatief goedkoop om te doen. De SSD heeft de meeste impact op de prestaties. Oude laptops kunnen echter vaak alleen geupgrade worden met een SATA SSD terwijl de nieuwe laptops voorzien zullen worden met PCIe SSD die wel meer dan 6x zo snel zijn.

De keuze is altijd persoonlijk. Hecht je veel waarde aan de nieuwste hardware? Of is je huidige laptop al prima maar moet gewoon een beetje sneller zijn? Gebruik je laptop vooral thuis of neem je deze vaak mee? Qua budget moet je eigenlijk vooral kijken op de lange termijn. Een laptop heb je niet voor een maandje. Bij een goede aankoop van een laptop kun je bijv. jaren plezier aan hebben. Prijs in het begin kan gevoelsmatig hoog liggen maar kan prima jaren mee. Denk bijvoorbeeld aan een MacBook.

Welke SSD past in mijn laptop?

De SSD moet de huidige harde schijf in je laptop vervangen en dus dezelfde eigenschappen hebben.
In principe gaat het dan om een form factor 2.5″ met SATA aansluiting.
In de Tweakers pricewatch filter je dan op SSD-formaat 2.5″ en vink je SATA-600 (snelste) aan. In deze categorie vind je ook de meeste SSD’s aangeboden.
https://tweakers.net/categorie/674/solid-state-drives/producten/#filter:q1YqSExPDc6sSlWyMjQw0FEqKMpMTvXNzFOyAnKKC1KT3TJzSlKLipWsqpXMDM2MQXRZYo6SVbSSoZGJgblSbK0OSMIURcLY3BAoUVsLAA