Macbook Pro HDD Caddy 1.5Gbps i.p.v. 3.0Gbps Negotiated Link Speed

De HDD Caddy heeft een passief verloopje van een hardeschijf SATA aansluiting naar een zogenaamde superdrive (slimline) SATA aansluiting. Het passief verloopje heeft geen invloed op de SATA doorvoersnelheid van de hardeschijf die ingebouwd is in de Macbook Pro. De SATA doorvoersnelheid hangt af van meerdere factoren namelijk de hardware (aansluiting moederbord en aansluiting hardeschijf controller) en “software” (firmware van de chipset en de gebruikte HDD of SSD).

Afhankelijk van de type Macbook of Macbook Pro (bouwjaar) ondersteunt de SATA aansluiting voor de superdrive een doorvoersnelheid van 1.5Gbps (SATA1), 3.0Gbps (SATA2) of 6.0Gbps(SATA3). Dit wordt in “system profiler” weergegeven als Link Speed. Link Speed kan bijvoorbeeld 3 Gigabit zijn, oftwel 3.0Gbps (SATAII). Het kan voorkomen dat de uiteindelijke doorvoersnelheid lager is dan de Link Speed. Dit wordt weergegeven als Negotiated Link Speed. Je ziet dan in system profiler een Link Speed van 3 Gigabit maar de Negotiated Link Speed is echter 1.5 Gigabit, oftwel 1.5Gbps (SATA1).

Om het maximale uit je laptop te halen wil je de negotiated link speed gelijk hebben aan de link speed. De gebruikte hardeschijf of SSD moet dan wel hieraan kunnen voldoen. Als je bijvoorbeeld een hardeschijf gebruikt met een SATA1 (1.5 Gigabit) controller dan kun je deze in feite nooit op een doorvoersnelheid van SATA2 zetten. Mocht je echter de juiste hardware hebben dus een SATA2 hardeschijf op een Macbook Pro met een SATA2 moederbord aansluiting en is toch de negotiated link speed lager dan de link speed dan zijn hieronder een aantal oplossingen:

1. De bekende  MacBook Pro EFI Firmware Update 1.7
MacBook Pro EFI Firmware Update 1.7 addresses an issue reported by a small number of customers using drives based on the SATA 3Gbps specification with the June 2009 MacBook Pro. While this update allows drives to use transfer rates greater than 1.5Gbps, Apple has not qualified or offered these drives for Mac notebooks and their use is unsupported.

To complete the firmware update process, please follow the instructions in the updater application (/Applications/Utilities/MacBook Pro EFI Firmware Update.app). The updater will launch automatically when the installer closes.

http://support.apple.com/downloads/MacBook_Pro_EFI_Firmware_Update_1_7_?viewlocale=en_US
http://blog.macsales.com/11895-2011-macbook-pro-sata-problems-resolved

2. Firmware upgrade van je SSD of HDD. Gebruik je bijvoorbeeld een Crucial, Samsung of OCZ SSD raadpleeg dan de website van de fabrikant voor firmware updates. Updaten van de firmware is vaak verstandig om bugs of defecten te verhelpen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.