How-to: Windows 8 klonen / clonen naar nieuwe lege SSD

Je wilt de oude trage hardeschijf (HDD) van je Windows 8 laptop upgraden met een snelle solid state drive (SSD) voor maximale prestaties. Helaas zit bij nieuwe laptops vaak geen restore of recovery DVD (oftewel herstelschijf) bij om Windows opnieuw te installeren op een nieuwe HDD of SSD. Een optie is om een losse retail versie van Windows 8 OEM op DVD te kopen in de winkel. Deze zijn rond de prijs van een nieuwe 120GB SSD. We kunnen ons voorstellen dat je dat liever niet uitgeeft. Ook betaal je dan twee keer voor hetzelfde product. Immers heb je betaald voor de Windows 8 licentie op je laptop.

Gelukkig zijn er alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld een image (= een exacte kopie) maken van de oude HDD en deze klonen (= exacte kopie overzetten) naar een nieuwe lege SSD of HDD. De nieuwe SSD of HDD zal na cloning exact hetzelfde zijn als je oude hardeschijf. Deze how-to is tevens handig als je een backup wilt maken van je Windows installatie, programma’s, instellingen en bestanden. Hiervoor zijn een aantal bekende disk cloning en imaging betaalde software zoals Acronis. Een gratis programma is bijvoorbeeld Macrium Reflect Free, in deze how-to gaan we met behulp van deze software uitleggen hoe je de oude HDD kunt klonen naar een nieuwe SSD. Dit doen we ook met behulp van HDD Caddy zodat je direct 1-op-1 kan klonen naar een nieuwe SSD. Heb je geen HDD Caddy of een laptop hardeschijf USB adapter dan kun je natuurlijk ook eerst een image maken van je oude HDD en vervolgens de image klonen naar je SSD.

In deze how-to gebruiken we een Lenovo Essential B590 laptop (Core i3 3110M, 4gb), hierin zit een standaard WD 500gb hardeschijf. De dvd-speler is vervangen met een Lenovo B590 HDD Caddy met daarin een 128gb SSD Samsung 830. De laptop is in deze how-to al voorzien van twee interne schijven. De Windows 8 en Lenovo partities op de standaard HDD willen we klonen naar de nieuwe SSD. De SSD wordt dan uiteindelijke de primaire schijf waarop Windows en andere programma’s wordt gebruikt voor betere prestaties.

Stap 1: partitioneer de lege SSD

Ga naar je control panel / configuratie scherm door een Windows venster te openen en type control panel en druk op enter.

Laat de kleine iconen zien.

Ga naar administrative tools.

Open computer management.

Ga naar disk management.

Rechtermuisklik op de unnallocated ruimte.

Maak nieuwe partitie / volume aan. Klik vervolgens op volgende / next totdat de nieuwe SSD gepartitioneerd is.

De nieuwe SSD is gepartitioneerd.

Stap 2: Clonen met Macrium Reflect Free

Download de gratis versie van Macrium Reflect.

Opslaan en installeer Macrium Reflect.

Open Macrium Reflect Free, je ziet nu beide schijven in de laptop. De bovenste schijf is verdeeld in verschillende partities, je ziet hier ook de Lenovo Recovery partitie. Bij andere merken (Asus, Dell, HP) zie je soortgelijke partities. De onderste schijf is de nieuwe lege SSD met nieuwe partitie genaamd “new volume”. Dit is ook de D: schijf.

Klik op clone this disk (zie groene pijl).

De oude HDD is echter veel groter dan de nieuwe SSD. We zien bijvoorbeeld dat de Windows 8 partitie van 449.06 GB niet gaat passen op de SSD van 128GB. Via Macrium Reflect kan je partities shrinken oftewel krimpen tot de gewenste grootte. Dit kan natuurlijk niet kleiner zijn dan de hoeveelheid gebruikte ruimte. We zien bijvoorbeeld dat de huidige Windows 8 partitie maar 28.49GB inneemt.

In dit voorbeeld zien we dat de SSD nu al vol is en de Lenovo Recovery partitie kan er niet meer op. We gaan de Windows 8 partitie krimpen zodat we alle partities van de oorspronkelijke hardeschijf kunnen clonen.

Via “Cloned partition properties” kunnen we de Windows partitie laten krimpten tot 102.54GB zodat er genoeg ruimte overblijft voor de laatste partitie.

Alle partities staan er nu op en laat het clonen maar beginnen!

In dit geval duurde het 48 minuten totdat het clonen klaar was. Sluit Windows 8 nu af en wissel de schijven van plek (SSD op de plek van de HDD, en de HDD op de plek van de HDD Caddy), en start je laptop op. Als het goed is zal je Windows merkbaar sneller opstarten aangezien Windows nu vanaf de SSD opereert :)

1. Mocht je laptop niet willen opstarten vanaf de SSD. Je krijgt dan de melding ‘insert proper boot media’ of ‘dat er geen OS is gevonden’. Dan kan het zijn dat de boot partitie ‘system reserved’ partitie niet op ‘active’ partition type staat. Bij de nieuwe Macrium Reflect Free kun je bij het klonen kiezen wat voor partitie je wilt hebben. Je system reserved partitie moet op active staan en de rest van de partities kunnen op primary staan.

Het gehele proces kun je ook in de onderstaande video bekijken:

 • Frank Berloth

  works great, took about 30 minutes. thanks

 • Thomas Flink

  hij werkt niet ik krijg de melding
  clone failed-getvolumeGUID failed-disk-b493156a-8540-46f9-a3eb-e083456125e6f. partion – 0 hoe moet ik verder

  • Beste Thomas, heb je de SSD van vorens volledig opnieuw gepartioneerd met 1 partitie?

   • Thomas Flink

    Dat lukt niet heb wel met macrium er een partitie van gemaakt tijdens het klonen moet ik het anders met een speciaal programma eerst helemaal formateren en dan hem een letter e.d. geven ?

    • Beste Thomas, je moet de SSD opnieuw partitioneren via control panel > administrative tools > computer management > disk management. De volume (let op dat er geen belangrijke data op staat) verwijderen van de SSD opnieuw partitioneren en formatteren met 1 partitie. Vervolgens het klonen uitvoeren in Macrium. Lukt dit niet via Windows?

     • Thomas Flink

      Ik kan geen hdd caddy stoppen in mijn laptop al zou ik dat graag willen heb de asus x202 dus kan zoiets niet kopen. heb zo een kabeltje van sata en stroom naar usb 3.0 zat bij die samsung ssd 830 pro. en het lukt idd niet met windows zijn er niet speciale software dingetjes voor

     • Je kunt een partitioneer software gebruiken bijv. http://www.partition-tool.com/personal.htm maar vreemd dat het niet lukt met Windows, zou normaliter geen probleem moeten zijn.

     • Thomas Flink

      ik kom nu al verder dan eerst en dan na stap 4 krijg ik foutmelding: clone failed – read failed – 13 – broken pipe betekend dat mijn ssd beschadigt is?

     • Kun je HDtune downloaden en checken of je SSD nog goed is? http://www.hdtune.com/download.html download de gratis versie http://www.hdtune.com/files/hdtune_255.exe Heb je nog garantie? Anders voor de zekerheid omruilen voor een nieuw exemplaar. Komt wel eens voor dat SSD’s fouten hebben.

    • Doe je dit trouwens met een HDDCaddy van ons of is het een andere? Ik heb je naam niet kunnen vinden in de bestellingen om het model van je laptop te controleren.

 • Bob

  Kun je ook de opstartvolgorde wijzigen zodat de ssd schijf gewoon in de caddy kan blijven zitten?

  • Bob, dat kan inderdaad. Dit kun je in BIOS instellen > boot order / boot list.

   • Bob

    Bedankt voor de snelle reactie, en sowieso voor jullie goede zorgen! Pluimpje!
    Mijn HDD is nu aan het clonen naar de ssd, ik ga het dadelijk proberen.

   • Bob

    Moet ik trouwens nog iets aparts instellen om de ssd optimaal te laten werken of gaat dat vanzelf?

   • Bob

    Het werkt perfect. Dank!

 • Nico Pluym

  Ik heb een probleem
  Als ik mijn partitie verklein zoals hierboven is getoond, dan is er op mijn SSD nog 40GB vrije ruimte, daarna moeten er nog 2 partities op de SSD gekopieerd worden, een totaal van 26GB. Wanneer ik deze 2 partities wil kopiëren, zegt het programma dat er niet genoeg ruimte vrij is…
  Hoe kan ik dit oplossen?

  • Hi! Dat is inderdaad vreemd. Oplossing heb je al toegepast: http://kb.macrium.com/KnowledgebaseArticle50105.aspx
   foutmelding zou achterwegen moeten blijven. Heb je de partities al 1 voor 1 geprobeerd te kopieren?

   • Nico Pluym

    het is opgelost! 😀 nu kan hij beginnen clonen, maar bij 17% geeft hij een foutmelding… (zie screenshot)

 • Alex

  ik heb een nieuwe lenovo laptop gekocht, en daar een kingston ssd aan
  toegevoegd. De opstartschijf gekloond naar de ssd, en in het boot menu
  de opstartvolgorde aangepast.
  Als ik vervolgens wil opstarten krijg ik foutcode 0xc0000185 met
  melding dat een vereist apparaat niet aangesloten of niet toegankelijk
  is. (dat is raar, want formatteren en clonen lukt wel)

  Soms start hij vervolgens wel op (na enkele meldingen van ontbrekende
  of beschadigde bestanden) waar ik met verder kan.Soms gaat de opstart over naar de HDD. Soms krijg ik de melding Boot
  failure, soms de melding 0xc0000185. Ook krijg ik (soms)
  meldingen over kernel etc.

  En soms start hij gewoon op via de SSD. en juist deze “willekeur” maakt het lastig het probleem op te lossen.

  Iemand een suggestie ?

 • Jantine

  dank voor de duidelijke uitleg! ik heb slechts ruimte voor één harde schijf in mijn thinkpad S440. er zit nu een HDD van 500GB in, en ik wil die graag vervangen voor een SSD. hoe doe ik dat, als ik de Windowslicentie van mijn HDD ook voor de SSD wil gebruiken, en ik dus geen ruimte heb om het OS in mijn laptop te kunnen klonen?
  dank voor de reactie!

 • laurent

  Bedankt voor de duidelijke uitleg! Nu heb ik nog 1 vraag. Als ik dit doe kan ik dan van de nieuwe ssd ook de c schijf maken?