Hoe vind ik de Windows 8 product code van mijn laptop?

Als je een nieuwe laptop hebt gekocht met Windows 8 dan wordt Windows 8 automatisch geactiveerd via een product code (ook wel bekend als licentienummer, serial key, product key of activatie code) die in de BIOS ingesloten is. Voorheen (bijvoorbeeld met Windows 7) kon je de product code aflezen op een certificaat sticker die onder de laptop was geplakt. Vanwege het kopiëren van product codes heeft Microsoft besloten om de product code in te sluiten in de BIOS. In deze how-to leggen wij uit hoe je de product code af kan lezen van de BIOS.

Waarvoor is dit handig? Wanneer je een nieuwe laptop koopt met Windows voor-geïnstalleerd dan worden er vaak ook andere programma’s mee geïnstalleerd. Deze programma’s maken je laptop traag en zijn vaak bedoeld als reclame voor het volledige eind product (waarvoor je moet betalen). Denk bijvoorbeeld aan een 30-dagen versie van een anti-virus programma of een media speler. Overbodige software eigenlijk. Soms is deze reclame software ook nog eens vervelend om te verwijderen. Het liefst wil je dus een “schone” en een snelle Windows installatie zodat je deze met je eigen programma’s kunt inrichten. Dit is belangrijk als je jouw Windows installatie optimaal wilt (onder)houden, het moet dus snel en veilig blijven. Voor het opnieuw installeren van Windows 8 heb je naast de product code ook een installatie DVD van Windows 8 nodig. Dit kan een image zijn (.ISO) die je kunt downloaden en op een DVD kunt branden of installeren in een USB-stick.

Ook als je jouw laptop wilt upgraden met een SSD en een HDD Caddy voor meer opslag dan kun je een schone Windows 8 installatie overwegen. Vind je het makkelijker om gewoon de fabrieksgeïnstalleerde Windows 8 te behouden dan kun je deze bijvoorbeeld ook klonen (niet alle fabrikanten zetten onnodige programma’s op de voor-geïnstalleerde Windows).

Je hebt verschillende (kleine) programma’s die je kunnen helpen om de licentie code af te lezen. In deze how-to bespreken wij twee van deze programma’s. De eerste is Belarc Advisor. Belarc Advisor weergeeft naast de licentie code van Windows 8 ook een profiel van je systeem. Dit zijn bijvoorbeeld de hardware componenten die in je laptop zitten, programma’s, systeem, aangesloten randapparatuur en ook alle licentie codes van overige software. Handig dus als je meer moet weten dan alleen de licentie code van Windows 8. Het tweede programma is ProduKey. Dit is een veel simpelere programma die ook alleen de Microsoft product codes afleest. Deze zijn bijvoorbeeld Internet Explorer, Office en Windows.

Windows 8 product key aflezen met Belarc Advisor

1. Download de gratis versie van Belarc Advisor via http://www.belarc.com/free_download.html
2. Begin de installatie
3. Ongeveer bij het einde van de installatie wordt het systeem profiel samengesteld:

4. Na de installatie wordt de standaard browser vertoond en je kunt een samenvatting van je laptop zien:

5. Scrol naar beneden naar “Software Licences” en de product code van Windows 8 staat in dit lijstje.

Windows 8 product key aflezen met ProduKey

1. Download de gratis van versie van ProduKey via http://www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html
2. Pak de zip file uit
3. Start ProduKey op
4. Een scherm start op en je Windows 8 product code staat hier tussen.

Hopelijk heb je iets aan deze tutorial. Als je suggesties of tips hebt dan kun je deze hieronder achterlaten.


HDD Caddy nodig voor het vervangen van je laptop dvd drive voor extra HDD of SSD?
kiesjelaptopmerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.