“Help HDD Caddy werkt niet (optimaal) met mijn laptop!”

Bij HDDCaddy zijn we weer een aantal maanden verder. Wij hebben veel mensen blij gemaakt door hun laptops te voorzien met een HDD Caddy. Naast de verkoop doen wij ook veel aan service verlening. Hierbij beantwoorden wij vragen van klanten hoe ze hun HDD Caddy moeten installeren, welke SSD of HDD ze moeten gebruiken enz. Wij krijgen dus veel te maken met info van verschillende type merken laptops i.c.m. HDD Caddy. Soms krijgen wij ook een email binnen van een klant waarvan de HDD Caddy niet (optimaal) werkt met de betreffende laptop. Dit is echter vaak simpel op te lossen. In dit artikel willen wij hierover toelichten.

De werking van de HDD Caddy is te vergelijken met een kabel. Het fungeert als een dvd-kabel die passief een signaal doorgeeft. De defect rate van HDD Caddy is daarom ook extreem laag. Mocht een HDD Caddy niet goed werken dan kijken wij altijd eerst naar de software, firmware en bios. Bij HDD Caddy wordt de SATA aansluiting van de hardeschijf omgezet in een SATA-13 pins. Dit heeft dus geen invloed op de snelheid van de HDD Caddy. Als u een SATA I (150mb/s), SATA II (300mb/s) of SATA III (600mbs/s) heeft, in alle gevallen ondersteunt de HDD Caddy deze snelheden, immers geeft de HDD Caddy passief een signaal. Het doet dus “niks” met het signaal. Dit is een veel voorkomende misvatting over de snelheid van de HDD Caddy, er bestaat dus echter geen SATA I of SATA II HDD Caddy. Hierop komen we dus op het volgende onderwerp: u installeert een SATA III (600mb/s) SSD in de HDD Caddy op een gloed nieuwe laptop (2012) met ook een dvd-aansluiting van SATA III. Echter een HDD Tool geeft maar max. 300mb/s aan. In veel gevallen is dit op te lossen 1. firmware van de SSD updaten 2. driver updaten van de chipset en 3. updaten van de BIOS. Een nog simpelere oplossing is de HDD plaatsen in de HDD Caddy en de SSD op de plek voor de oorspronkelijke HDD. Dit raden wij meestal ook aan omdat de snelheid van de aansluiting op de plek van de oorspronkelijke HDD vaak sneller is dan op de plek van de dvd-aansluiting. Hiervan profiteert een SSD het meest van. De meeste HDD’s komen niet hoger uit dan max. 300mb/s.

Een ander probleem dat met name met de Asus K52 is voorgekomen; is het niet kunnen opstarten van de laptop met een HDD Caddy in de laptop. Dit probleem komt door een bepaalde BIOS versie van Asus voor de K52 die niet goed de HDD Caddy herkend als non-dvd drive. Dit probleem is bij onze klanten opgelost via het updaten van de BIOS naar een nieuwere versie.

Dit was eigenlijk kort over de problemen en oplossingen die wij tegen zijn gekomen in gebruik met de HDD Caddy. Wij blijven onze blog bijwerken zodra wij nieuwe informatie hebben. Heb je een andere probleem, een vraag of wil je iets bijdragen? Je kan ons altijd gerust emailen via info@hddcaddy.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.