HDD Caddy Woordenlijst

In onze artikelen worden herhaaldelijk een aantal afkortingen en woorden genoemd. We zullen al deze termen hieronder kort uitleggen:

HDD
Synoniemen: Hard Disk Drive, hardeschijf, harde schijf

Een HDD is een computeronderdeel voor het opslaan van data. Een HDD zit in je laptop maar kan ook buiten je laptop gebruikt worden.

 

Optische drive
Synoniemen: Optical drive, Optical Disk Drive, ODD, Superdrive, Optisch station

Een optische drive gebruikt laser licht voor de overdracht van data van en naar een optische schijf. Een optische drive zit in de meeste laptops maar kan ook buiten je laptop gebruikt worden wanneer je het in een external case stopt. Voorbeelden van optische schijven zijn CD, DVD en Blu-ray. Een optische drive wordt dus ook wel DVD-speler, DVD-writer, etc. genoemd.

 

PATA
Synoniemen: Parallel ATA, P-ATA, IDE, Integrated Drive Electronics

PATA staat voor Parallel Advanced Technology Attachment. De PATA is een computerbus die zorgt voor de overdracht van data tussen hardeschijf en laptop, of tussen optische drive en laptop. PATA is de voorganger van de SATA. Het verschil tussen PATA en SATA kun je zien aan de aansluiting.

 

SATA
Synoniemen: Serial ATA, S-ATA

SATA staat voor Serial Advanced Technology Attachment. De SATA is een computerbus die zorgt voor de overdracht van data tussen hardeschijf en laptop, of tussen optische drive en laptop. SATA is de opvolger van de PATA. Het verschil tussen SATA en PATA kun je zien aan de aansluiting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.