HDD Caddy werkt niet in mijn laptop!

Het kan voorkomen dat je HDD Caddy niet werkt. De extra harde schijf of SSD die in de dvd bay is ingebouwd is dan niet zichtbaar. Er zijn dan 2 mogelijke oorzaken:

    • Hardware – geen goede aansluiting in de HDD Caddy, in de SSD/HDD controller en/of in de SATA poort van het moederbord
    • Software – configuratie niet goed ingesteld, kan in BIOS of Windows zijn (en beide)

Hardware

Het makkelijkst om snel te checken of de HDD/SSD defect is, is een andere schijf uitproberen. Mocht deze ook niet werken dan kun je na het volgende kijken.
Als een HDD Caddy in orde is dan zal een HDD mechanisch op spinnen zodra je de laptop aanzet. In dit geval is de HDD Caddy in orde. Je kunt de harde schijf ook merkbaar voelen op spinnen door lichte vibraties in de laptop behuizing en het geluid dat wordt geproduceerd.
Mocht de SATA poort van het moederbord defect zijn dan kun je dit in de meeste gevallen ook testen met de dvd-speler. De laptop dvd-speler gaat dan bijvoorbeeld niet eens open, er is geen stroomaanvoer. Of de dvd-speler wordt niet herkend door de laptop.

Software

Als de harde schijf of SSD in de HDD Caddy na een hardware check nog steeds niet werkt dan kan het dus een software probleem zijn. Dat ligt vaak iets ingewikkelder omdat het probleem in BIOS kan zitten of in Windows. Vervolgens kan dit weer per laptop model verschillen. Bijvoorbeeld met Acer laptops moet vaak de BIOS software worden bijgewerkt, in Lenovo laptops is het vaak de BIOS beveiliging die de extra HDD of SSD blokkeert. De BIOS instellingen zien er weer laptop vaak anders uit. Dit zelfde geldt ook voor Windows. Ieder heeft zo zijn of haar eigen programma’s en versies.

BIOS

De BIOS instellingen kunnen per laptop merk en model verschillen, hieronder vind je een aantal opties die je kunt uitproberen.

BIOS en opnieuw starten
– Mocht de SSD of harde schijf alsnog niet herkend wordt, kun je dan de BIOS terug zetten naar fabriekstoestand? Dit helpt soms bij het initialiseren van nieuwe hardware. Ook kan het helpen om het systeem een aantal keer opnieuw te starten.

– Als het niet lukt om het OS te booten van de tweede schijf in de HDD Caddy (bijvoorbeeld omdat de tweede schijf niet in de boot order list staat) dan kun je de UEFI settings in BIOS aanpassen zoals in deze tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=PYzU4z9HGCE

Schakel port 0 in in BIOS settings
– Ga naar je BIOS settings en zet SATA port 0 aan als deze optie aanwezig is.

BIOS energie bespaar instellingen uitzetten
– Bij sommige merken worden in de BIOS energie bespaar instellingen aangezet (deze zijn al aanwezig in Windows).

Software

In dit geval gaan wij even uit van Windows. Je kunt uiteraard ook een ander OS gebruiken zoals Ubuntu of MacOS.

Drivers/Windows
– Als de tweede harde schijf of SSD niet herkend wordt, dan kan het ook helpen om de generic SATA drivers te gebruiken in plaats van de intel SATA drivers. Je kunt hiervoor dezelfde tutorial gebruiken als deze: http://hddcaddy.eu/2014/08/05/use-the-generic-sata-drivers-instead-the-intel-sata-drivers/

– Combineer deze handeling met nummer 2 als de harde schijf niet zichtbaar en benaderbaar is. Als je een SSD en een HDD hebt voor je laptop plaats dan de HDD in de HDD Caddy en de SSD in de primary bay. Zet vervolgens de Energie-Instellingen op Hoge Prestaties (Power Plan = High Performance).
– Start Windows volledig opnieuw op via de opnieuw opstarten optie in de Start menu (gebruik niet de Afsluiten optie).

Power service uitschakelen in Windows
– Haal de HDDCaddy uit de laptop. Schakel “power” service uit in Windows Services. Start de laptop opnieuw op. Schakel de laptop weer uit en zet de HDDCaddy weer in. Zet de laptop weer aan.

Nieuwe lege schijf
– Als de extra schijf in je laptop zit kun je dan het volgende controleren. Ga naar: control panel > administrative tools > computer management > disk management (schijfbeheer). Als je een nieuwe en lege schijf gebruikt moet je deze van tevoren partitioneren en formatteren om deze zichtbaar te hebben in My Computer of in je File Explorer (let goed op welke schijf je selecteert).

Gekloonde schijf
– In het geval dat je de oude HDD hebt vervangen voor een nieuwe SSD/HDD en je hebt de oude HDD gekloond naar de nieuwe SSD/HDD. Zorg er dan voor dat dit een exacte kopie is met dezelfde partities, in dezelfde volgorde met dezelfde partitie types.

How-to: Windows 8 klonen / clonen naar nieuwe lege SSD


Als dat niet het geval is kan dat namelijk problemen opleveren met het opstarten en/of herkennen van de oude schijf die in de HDDCaddy geplaatst is.

Firmware
– Zorg ervoor dat je SSD draait op de nieuwste firmware. Dit kan helpen met het herkennen van de SSD en voorkomt vaak ook toekomstige problemen of fouten met de SSD.

Driver software
– Mocht je 2e HDD of SSD niet correct werken (bijv. niet lezen of schrijven) dan kun je Intel Rapid Storage Technology RAID driver installeren. Dit is alleen beschikbaar voor laptops met een Intel CPU.

Wij hopen dat het bovenstaande kan helpen met het oplossen van een HDD Caddy die niet werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.