Harde schijf upgraden van je laptop met een snelle SSD voor betere prestaties

Ondanks een snelle processor en voldoende RAM geheugen kan een laptop traag in gebruik zijn door de snelheid-beperkingen van de harde schijf in je laptop.

Traagheid, geluid- en warmteproductie van een harde schijf
Dit merk je in Windows als je moet wachten totdat een programma klaar is met openen. Hoe groter het programma, hoe langer het duurt voordat deze is opgestart (bijvoorbeeld Adobe Photoshop). Vaak staar je dan naar een zandloper waarvan je ongeduldig wordt. Bij OS X is dit ook wel de bekende strandbal. Ook kun je soms wachten op data dat ingeladen moet worden in programma’s. Tijdens het opstarten van programma’s hoor je dan vaak ook geratel van de harde schijf die op volle toeren draait. Hoe meer rotaties van de harde schijf hoe meer vibraties en resonanties worden geproduceerd. Een ander nadeel van de harde schijf is warmte productie. Vaak worden harde schijven ingebouwd onder de laptop bij je linker pols. In de zomer kun je hiervan zweterige handen krijgen door de warmte die vanuit de harde schijf naar je linker hand vloeit.

HDD Caddy nodig voor het vervangen van je laptop dvd drive voor extra HDD of SSD?
kiesjelaptopmerk

Oorzaak nadelen van een harde schijf
In tegenstelling tot de meeste componenten in je laptop is de harde schijf grotendeels een mechanisch component. Een harde schijf bestaat uit kleine magnetische schijven en verschillende armen met een lees en schrijf kop. In tegenstelling tot het RAM geheugen wordt een harde schijf sequentieel benaderd. Dit betekent dat een harde schijf op de magnetische schijven per sector in chronologische volgorde zoekt naar het juiste bestand. Hoe meer er gelezen moet worden, hoe sneller de schijven moeten roteren en de armen moeten bewegen. De roterende snelheid van deze schijven kunnen onder andere bepalend zijn voor de lees- en schrijfsnelheid van de harde schijf. Je kunt daarom een 5400 RPM (rotaties per minuut) of 7200 RPM harde schijf in je laptop hebben. Een nadeel van meerdere rotaties per minuut is vaak de productie van extra geluid, trillingen en warmte. Ook is er tijd nodig totdat een harde schijf uiteindelijk het gewenste bestand leest, ook wel bekend als toegangstijd. Hierdoor is er altijd een aantal (5 tot 20) milliseconden vertraging. Een van de oorzaken is de spinning up en spinning down probleem. Het afdraaien en opdraaien van de harde schijf zodat deze op de juiste toeren komt (net zoals bij een auto moet deze versnellen). Een harde schijf draait niet altijd op volle toeren omdat dit dan onnodig stroom kost. De harde schijf gaat dan op idle staan. Je hebt dan wel vertraging als nadeel. Om dit op te lossen kun je in Windows een speciale bestand en taak laten maken.

In ons filmpje hieronder zie je de interne verschillen van een harde schijf en SSD.

Een harde schijf vervangen voor een solid state drive (SSD)
Een SSD kun je voorstellen als een harde schijf maar in plaats van roterende magnetische schijven en mechanische armen bestaat een SSD voornamelijk uit flash chips. De bestandsoverdracht is hierdoor superieur ten op zichte van een traditionele harde schijf. Een SSD heeft namelijk geen last van de mechanische beperkingen in een harde schijf. Flash chips kunnen direct gelezen en geschreven worden met een minimale toegangstijd; dit betekent geen zandlopers of strandballen meer. Dit biedt ook een extra aantal voordelen:
– SSD werkt stil omdat er geen bewegende onderdelen zijn
– SSD is hierdoor ook zuiniger
– SSD werkt hierdoor ook een stuk koeler
– SSD is lichter (magnetische schijven zijn stuk zwaarder dan flash chips)
– SSD is schokbestendig
Daar tegenover betaal je voor SSD’s wel meer per Gigabyte dan voor een traditionele harde schijf. De meerprijs weegt echter niet op tegen de voordelen van SSD. Met een SSD kunnen oudere laptops met een oude Core 2 Duo processor sneller worden ervaren dan laptops met een nieuwe Core i5 processor en een harde schijf. Dit maakt SSD’s een zeer goede economische upgrade. Het is goedkoper dan het kopen van een nieuwe laptop en je kunt een SSD eventueel weer meenemen en installeren in een nieuwe laptop.

Hoe upgrade ik mijn harde schijf voor een SSD?
De harde schijf zit meestal links- of rechtsonder je laptop. Draai je de laptop om dan zie je een kunststof afdekplaatje vastgezet met twee of vier schroefjes die de harde schijf bedekken. Bij een van de schroefjes zie je vaak een klein symbooltje dat de harde schijf aan duidt. Let op dat je de schroefjes veilig los draait.

Als je het afdekplaatje hebt los geschroefd zie je de harde schijf. Soms is de harde schijf verpakt in een omhulsel om de harde schijf vast te zetten in de laptop. Dit noemen wij ook wel HDD Bracket, dit is anders dan HDD Caddy. In sommige 17 inch laptops passen twee harde schijven, je hebt hiervoor een 2e HDD Bracket nodig. De HDD bracket kun je van de harde schijf los schroeven. De harde schijf heeft twee fysieke karakteristieken die relevant zijn voor de upgrade van je laptop, namelijk de maat en de aansluiting.

De maten van je harde schijf
De harde schijf is rechthoekig van vorm. De maten van de harde schijf zijn gestandaardiseerd. Fabrikanten van harde schijven houden zich aan dezelfde maten. Deze maten zijn als volgt:

3.5” = 14.6cm lang en 10.2cm breed
De 3.5” harde schijven passen NIET in laptops. Dit zijn harde schijven bedoeld voor PC desktop behuizingen.
o Beschikbare hoogtes zijn 1.9cm en 2.54cm
2.5” = 10cm lang en 7cm breed
De 2.5” harde schijven worden het meest gebruikt in laptops.
o Beschikbare hoogtes zijn 5, 7, 9.5, 12.5 en 15mm. Waarvan 9.5mm het meest gangbare is.
1.8” = 7.1cm lang en 5.4 cm breed
De 1.8” harde schijven vind je vooral in kleine en smalle laptops of hybride tablets.

De harde schijf die in je laptop zit heeft een 2.5” form factor met een hoogte van 9.5mm. Steeds vaker is het de trend om laptops dunner te maken waardoor je vaker 2.5” en 7mm harde schijven ziet en 1.8” harde schijven.

Aansluiting van je harde schijf
Harde schijven in laptops vanaf 2006 hebben een standaard SATA aansluiting. Dit is voor alle laptop harde schijven hetzelfde. Alleen oudere laptops hebben een andere aansluiting voor harde schijven; namelijk een met een PATA (IDE) interface. Dit zijn zeer oude laptops die bijna niet meer worden gebruikt. Een SATA aansluiting van een laptop harde schijf is te herkennen aan twee rechthoekjes met aan iedere zijde koperen platte pinnen.

Op de harde schijf zit een label met vaak een aanduiding:
– SATAI (SATA 150 = 1.5Gbit/s = 150 MB/s)
– SATAII (SATA 300 = 3 Gbit/s = 300 MB/s)
– SATAIII (SATA 600 = 6 Gbit/s = 600 MB/s)

Dit is een aanduiding voor de maximale doorvoersnelheid van de SATA interface controller die op de harde schijf zit. In praktijk behalen traditionele harde schijven nauwelijks deze snelheden. Standaard 5400RPM harde schijven zitten tussen 100 en 150MB/s. In ieder geval weet je dat de prestaties van de harde schijf niet beperkt wordt door de SATA interface controller.

De SATA types zijn met elkaar compatibel. Dit betekent dat je een SATAIII harde schijf op een SATAI aansluiting van de laptop kunt installeren. De maximale doorvoersnelheid is die van de laagste interface controller, dus SATAI. Andersom kun je natuurlijk ook een SATAI harde schijf installeren op een SATAII interface van een laptop, ook hier geldt de laagste SATA type is de maximale doorvoersnelheid. In Macbooks kun je de type SATA interface controller zien in system profile of systeem informatie.

Welke SSD voor mijn harde schijf upgrade?
Bij het kopen van een SSD moet je een aantal overwegingen doen. Ten eerste zijn SSD’s beschikbaar in verschillende capaciteiten: 32GB, 64GB, 128GB, 256GB en hoger. Om de SSD met de juiste capaciteit te selecteren moet je letten op de ruimte die je huidige Windows, Linux of Mac OS in neemt. Tel daarbij ook de programma’s die je frequent gebruikt. Over het algemeen is 128GB meer dan voldoende voor Windows 7 of Windows 8 installatie met een aantal programma’s. Over de tijd nemen de updates van Windows ook ruimte in.

Ten tweede is de SATA interface controller. Een tijd geleden waren SSD’s beschikbaar met alleen SATAII interface controllers, inmiddels zijn dit SATAIII controllers geworden. In tegenstelling tot harde schijven kunnen SSD’s wel deze maximale doorvoersnelheden bereiken! De nieuwe Samsung EVO SSD benaderen schrijfsnelheden van SATAIII (600MB/s)! Betreft dit aspect is er eigenlijk niet zoveel keuze. Op dit moment zijn het alleen SATAIII SSD’s, en dat is maar goed ook.

De maat; SSD’s gebruiken ook de standaard maten van de harde schijven. Dit maakt upgraden van de harde schijf een stuk makkelijker. Je kunt de HDD bracket overzetten op de SSD en hiermee de SSD vastzetten in de laptop. SSD’s zijn beschikbaar in form factor 2.5” en 1.8”, de 2.5” is de meest gangbare. Daarnaast heb je qua dikte 9.5mm en 7mm. Doordat de montage punten van de 9.5mm en 7mm exact hetzelfde zijn past zowel een 7mm en 9.5mm in een laptop die voorzien is van een 9.5mm dikte harde schijf (let op andersom niet). Let er ook op dat er mini-SATA SSD’s beschikbaar zijn, de zogenaamde mSATA SSD, deze passen niet op de plek van de harde schijf.

Op dit moment zijn de SSD’s van de Samsung 830, 840 Pro, 840 EVO en Crucal M4 het meest populair. Dit komt omdat deze SSD’s in de meeste vergelijkingstests het hoogst scoren op betrouwbaarheid en snelheid. Ook de prijs/kwaliteit verhouding van deze SSD is prima. De Samsung 840 EVO is op dit moment een van de snelste SSD’s beschikbaar voor consumenten.

Welke SSD past in mijn laptop?

De SSD moet de huidige harde schijf in je laptop vervangen en dus dezelfde eigenschappen hebben.
In principe gaat het dan om een form factor 2.5″ met SATA aansluiting.
In de Tweakers pricewatch filter je dan op SSD-formaat 2.5″ en vink je SATA-600 (snelste) aan. In deze categorie vind je ook de meeste SSD’s aangeboden.
Tweakers SSD lijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.