De convertibles; laptop en tablet ineen!

Zoals eerder is opgemerkt, is de industrie van laptops onder hevige veranderingen. De laptopverkoop staat onder druk en een nieuwe groeimarkt voor deze mobiele apparaten is er eigenlijk niet. Sony heeft zelfs zijn laptop tak gestaakt en gaat zich concentreren op tablets en mobiele telefoons. Misschien wel een verstandige keuze gezien de financiële cijfers van Sony de laatste jaren.

Om te concurreren met de opkomst van tablets en mobiele telefoons zijn Intel en de meeste laptopfabrikanten begonnen met Ultrabooks. Dit zijn zeer dunne laptops (zonder dvd-speler) met lange accuduur, en meestal voorzien van zeer snelle SSD of hybrid harde schijf + SSD. Een zeer interessant concept want deze Ultrabooks zien er prachtig uit, zijn zeer mobiel, en waarschijnlijk ben je productiever op een laptop dan op een tablet. Toch waren deze laptops misschien wat prijzig aan de kant. Ook de verkoop van deze laptops ging niet heel hard. Om de verkoop van de zogenaamde “dikke” laptops niet te kannibaliseren werden Ultrabooks niet alleen anders geprijsd (hoger) maar ook anders neergezet. Dit jaar wordt het anders. De Ultrabooks worden de nieuwe laptops en gaan deze vervangen. De “dikke” laptops met dvd-spelers worden dit jaar niet meer uitgebracht. Af en toe ontvangen wij vragen of HDD Caddy ook in hun nieuwe laptop past. Helaas zijn deze nieuwe laptops vaak Ultrabooks zonder dvd-speler. Hierbij is dat dus helaas niet mogelijk. Wil je de opslag van een Ultrabook uitbreiden? Dan kun je vaak een SD kaartje (bijv. 64GB) gebruiken en deze in het SD slot plaatsen. Op die manier kun je relatief makkelijk het opslagcapaciteit van deze dunne laptops uitbreiden.

Nu Ultrabooks de standaard worden voor nieuwe laptops, komt er een nieuwe interessant segment. Het zijn de convertibles. De convertibles zijn laptops en tablets ineen. Het heeft een touch screen net zo een als een tablet of iPad en kan omgevouwen worden zodat je het zelfs kunt gebruiken als een tablet. Ze zijn licht en kunnen lang op batterij. Het voordeel van een convertible is dat je “echt” werk kunt doen dankzij Windows 8. Op een tablet kun je natuurlijk ook een Word document schrijven of in Excel werken maar een laptop met toetsenbord en multi windows user interface gaat dat vaak iets makkelijker. Convertibles zijn natuurlijk niet nieuw. HP bracht de TouchSmart al jaren geleden uit. Destijds was deze vrij dik, wel met dvd-speler, relatief zwaar, niet zo’n lange accuduur, en een touch screen dat werkte met pen. Maar het belangrijkste was dat het besturingssysteem niet gebouwd was met het idee voor touch besturing. Dat is nu anders met de Metro interface van Windows 8. Deze bedient de tablet ervaring en de desktop interface van Windows 8 is ideaal voor het laptop gebruik.

Interessante convertibles die je dit jaar gaat zien zijn bijvoorbeeld;
Lenovo IdeaPad Yoga Pro (3200 x 1800 IPS scherm!)
Lenovo Thinkpad Twist (convertible zoals de ouderwetse HP Touchsmart)
Samsung ATIV Q (met innovatief mechanisme)
Dell XPS 12
Sony Vaio Fit Multi Flip (onduidelijk of deze nog worden uitgebracht i.v.m. verkoop van Vaio tak)
Sony Vaio Duo 13 en 11
Asus Transformer Books (dit keer niet met Android maar met Windows, ontkoppelbare toetsenborden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.